PERBANDINGAN BERBAGAI MIKROORGANISME LOKAL (MOL) PADA PROSES PENGOMPOSAN SECARA ANAEROBIK

Comparison of Various Local Microorganisms (MOL) in Anaerobic Composting Process

https://doi.org/10.53579/jitkt.v1i2.25

Authors

  • Novitasari Kamarullah Poltekkes Ternate
  • Dwi Wahyu Purwiningsih Poltekkes Kemenkes Ternate
  • Haikun H Jurusan Kesehatan Lingkungan Poltekkes Kemenkes Ternate
  • Karmila Laudo
  • Efirufini H. Bano Jurusan Kesehatan Lingkungan Poltekkes Kemenkes Ternate
  • Zainy Azhary Derlen Jurusan Kesehatan Lingkungan Poltekkes Kemenkes Ternate

Keywords:

Anerobic composting, local microorganism, organic waste

Abstract

Garbage is solid waste consisting of organic and inorganic substances which are considered useless and must be managed. Composting is a method of converting organic materials into simpler materials using microbial activity. MOL is a group of micro-organisms that function as a "starter" in making compost. In this study, discussed the comparison of the ability of various local microorganisms (MOL) in the Anaerobic Composting process. This study aimed to provide benefits to the community in utilizing waste. This type of research is experimental, namely, the comparison which aims to determine the length of time composting and the amount of compost produced. The research location was conducted in Sangaji Urban Village. The research sample was a sample of various kinds of local microorganisms. Organic wastes used such as fruits, vegetables, food scraps, and a mixture of other organic waste, each as much as 20 kg. The fastest composting between the 5 compost spices and the control for the longest composting time was stale rice MOL which was 10 days and the most compost produced was shrimp paste MOL which was 6 kg. The length of time needed for the 5 compost spices and controls is ± 1-2 weeks.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Damanhuri E, Padmi T. Diktat Kuliah TL-3104 Pengelolaan Sampah. Bandung: Program Studi Teknik Lingkungan ITB; 2010.

Faatih M. Dinamika Komunitas Aktinobakteria Selama Proses Pengomposan. Widyariset. 2012;15(3):611–8.

Sulistyorini L. Pengelolaan Sampah dengan Cara Menjadikannya Kompos. J Kesehat Lingkung Unair. 2005;2(1):3951.

Badan Standardisasi Nasional. Spesifikasi kompos dari sampah organik domestik. Badan Standardisasi Nasional 2004.

Utama CS, Sulistiyanto B, Setiani BE. Profil Mikrobiologis Pollard yang Difermentasi dengan Ekstrak Limbah Pasar Sayur pada Lama Peram yang Berbeda. J Agripet. 2013;13(2):26–30.

Supadma AAN, Arthagama DM. Uji Formulasi Kualitas Pupuk Kompos Yang Bersumber Dari Sampah Organik Dengan Penambahan Limbah Ternak Ayam, Sapi, Babi Dan Tanaman Pahitan. J Bumi Lestari. 2008;8(2):113–21.

Firdaus F. Kualitas Pupuk Kompos Campuran Kotoran Ayam dan Batang Pisang Menggunakan Bioaktivator MOL Tapai. Skripsi. IPB. Bogor. Institut Pertanian Bogor; 2011.

Ismayana A, Indrasti NS, Suprihatin, Muddu A, Fredy A. Faktor Rasio C/N Awal Dan Laju Aerasi Pada Proses Co-Composting Bagasse Dan Blotong. J Teknol Ind Pertan. 2012;22(3):173–9.

A.K TB, A.H Y, B. Z, Sudiarto B. Identifikasi Bakteri yang Dominan Berperan pada Proses Pengomposan Filtrate Pengolahan Pupuk Cair Feses Domba. J Ilmu Ternak. 2012;12(1):7–10.

Astari LP. Kualitas Pupuk Kompos Bedding Kuda dengan Menggunakan Aktivator Mikroba Berbeda. Institut Pertanian Bogor; 2011.

Purwiningsih DW. Perbandingan Pengomposan Metode Karung Goni Dengan Pengomposan Di Atas Tanah Pada Sistem Aerobik. J Kesehat Poltekkes Ternate. 2017;10(2):72.

Kurniawati M. I . L. F. Pengujian Kualitas Kompos di Kebun Raya Cibodas terhadap Pertumbuhan Sawi Hijau (Brassica rapa). J Hortik Indones. 2018;9(1):47–53.

Amalia D, Widyaningrum P. Penggunaan EM4 dan Mol Limbah Tomat sebagai Bioaktivator pada Pembuatan Kompos. Life Sci. 2016;5(1):18–24.

Jannah W, Zul D, Fibriarti BL. Aplikasi Mikroorganisme Lignoselulolitik Indigenus Asal Tanah Gambut Riau dalam Pembuatan Kompos dari Limbah Tandan Kosong Kelapa Sawit. JOM FMIPA. 2014;1(2):543–53.

Pandebesie ES, Rayuanti D. Pengaruh Penambahan Sekam Pada Proses Pengomposan Sampah Domestik. J Lingkung Trop. 2012;6(1):31–40.

Published

2022-01-03 — Updated on 2022-01-03

Versions

How to Cite

Kamarullah, N., Dwi Wahyu Purwiningsih, H, H., Laudo, K. ., Bano, E. H. ., & Derlen, Z. A. . (2022). PERBANDINGAN BERBAGAI MIKROORGANISME LOKAL (MOL) PADA PROSES PENGOMPOSAN SECARA ANAEROBIK: Comparison of Various Local Microorganisms (MOL) in Anaerobic Composting Process. JURNAL ILMU DAN TEKNOLOGI KESEHATAN TERPADU, 1(2), 53–58. https://doi.org/10.53579/jitkt.v1i2.25